Haakse slijperEen haakse slijper is een slijpmachine, waarbij de slijpschijf haaks op de behuizing is geplaatst. De machine wordt in de volksmond ook wel een slijptol of flex genoemd. Het wordt vooral gebruikt voor het (door)slijpen van metaal en steen. Hiervoor worden diverse soorten slijpschijven gebruikt. Maar in combinatie met andere accessoires, kan je een haakse slijper ook gebruiken voor borstelen, reinigen, ontroesten en schuren. De meeste haakse slijpers zijn voorzien van een stroomaansluiting voor 230 Volt. De opkomst van Lithium ion accu’s heeft ertoe geleid dat steeds meer modellen een accu hebben. Bekijk direct ons assortiment haakse slijpers.

 

Haakse slijper maten

De meest voorkomende maten  zijn 115, 125 en 230 mm. Deze maat is de diameter van de slijpschijf, die op de slijper geplaatst kan worden. Hierbij spreekt het voor zich, dat hoe groter deze maat is, hoe groter de dikte van het door te slijpen werkstuk kan zijn. De maat van het asgat van een haakse slijper is gestandaardiseerd. In Europa is het asgat 7/8 inch. Dat is 22,2 mm.

 

Wat kan je met een haakse slijper?

De haakse slijper is te vinden in iedere metaalwerkplaats, garage en bouwplaats. Maar ook steeds meer hobbyisten schaffen een haakse slijper aan. De toepassing is dan ook erg breed. Een aantal voorbeelden zijn:

Haakse slijper+ Het op maat slijpen van vloertegels of wandtegels
+ Het doorslijpen van stenen of tegels
+ Het doorslijpen van metalen profielen of metaalplaat
+ Het afbramen van metaal
+ Het afwerken van een las
+ Het ontroesten van een metalen oppervlak
+ Het verwijderen van een verflaag
+ Het grof schuren van een groot oppervlak

 

Mocht je een andere klus hebben en twijfelen of een haakse slijper het juiste hulpmiddel is, neem dan contact met ons op voor advies.

 

Voorzieningen en extra’s

Een eenvoudige haakse slijper voor hobbymatig gebruik is al verkrijgbaar vanaf een prijs rond €20,=. Wil je een machine voor professioneel gebruik of met meer mogelijkheden, dan ligt de prijs hoger. Welke mogelijkheden zijn er?

 

Constante elektronica: modellen in het hogere segment worden nog wel eens uitgerust met deze voorziening. Constante electronica zorgt ervoor dat de schijf met dezelfde snelheid blijft draaien, ook onder belasting.

 

Trilling reductie: een haakse slijper veroorzaakt trillingen in je hand, die op termijn tot vermoeidheid of klachten kunnen leiden. Hierom leveren de verschillende merken steeds meer modellen met een trillingabsorberende handgreep of zelfs trilling reductie.

 

Soft start: Vooral bij machines met een hoog vermogen is deze voorziening geen overbodige luxe. De soft start zorgt ervoor dat de slijpschijf rustig op toeren komt. Hierdoor is de belasting van het stroomnet of accu lager en is de slijpmachine veiliger te hanteren.

 

Variabel toerental: Wil je een klus met beleid doen, dan is een haakse slijper met variabel toerental (regelbaar toerental) aan te raden. Vooral als je klussen wilt doen, zoals afbramen, ontroesten, borstelen of schuren, dan is het handig als je de haakse slijper zachter kan laten draaien.

 

Vermogen: Hoe groter het vermogen, hoe meer je de machine kan belasten. Wil je zwaar werk doen? Kies dan voor een model met een groot vermogen.

 

Zijhandgreep: Om de slijpmachine zo stabiel mogelijk te gebruiken, is een zijhandgreep toegevoegd. In de meeste gevallen kan je deze extra handgreep op verschillende posities op de machine bevestigen, zodat het niet uitmaakt of je links- of rechtshandig bent.

 

Haakse slijper kopen

Wil je een haakse slijper kopen en weet je nog niet goed welk merk en model bij je past? Lees dan onderstaande door om tot de juiste keuze te komen.

 

Soort gebruik: Het gebruik van haakse slijpers loopt uiteen van kort eenmalig gebruik tot dagelijks intensieve inzet. In het geval van veelvuldig zwaar gebruik, kies dan een haakse slijper van een merk dat zich richt op professionals. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Makita, Hitachi en AEG. Voor eenmalig gebruik of zeer incidenteel gebruik kan je voor het goedkoopste model gaan. Zit je er tussenin, kies dan voor bijvoorbeeld Powerplus.

 

Formaat: Er zijn machines met slijpschijven van 115, 125 en 230 mm. Hoe dikker en groter het werkstuk, hoe groter de maat van de slijpschijf die je kiest. Kies bij grotere werkstukken voor een machine met een slijpschijf van 230 mm. Is het werkstuk kleiner en/of dunner, ga dan voor 115 of 125 mm. Deze kleinere slijpmachines  zijn veel handzamer en voordeliger.

 

Staalborstel voor haakse slijperSnoer of accu: Haakse slijpers met een accu hebben als grote voordeel dat je overal kan slijpen, zonder gebonden te zijn aan een stroomaansluiting. Nadelen zijn de hogere prijs en de kortere werktijd, doordat je de accu tussentijds op moet laden. Haakse slijpers met snoer zijn voordeliger en niet gebonden aan tussentijds opladen. Je bent wel afhankelijk van een stopcontact en/of verlengsnoer.

 

Accessoires: Haakse slijpers worden meestal geleverd zonder accessoires. Vergeet dus niet om ook de juiste doorslijpschijf, afbraamschijf, diamantschijf, staalborstel, lamellenschijf, schuurschijf of standaard bij te bestellen.

 

Veiligheid: Als je werkt volgens de richtlijnen, dan is het werken met een haakse slijper veilig. Daarbij hoort wel het gebruik van een veiligheidsbril, gehoorbescherming en werkhandschoenen.

 

Heb je nog vragen of kom je er toch niet uit? Neem dan contact met ons op.

 

Merken

AEG Powertools

AEG Powertools levert het hele spectrum aan haakse slijpers. Er zijn modellen van 115, 125 en 230 mm. Je kan kiezen voor modellen met snoer. Maar de kleinere modellen worden ook met accu geleverd. Deze accu haakse slijpers zijn onderdeel van een acculijn, waarbij je de accu’s kunt gebruiken op een grote hoeveelheid verschillende machines, uiteenlopend van accuboormachine tot zaagmachines en dus haakse slijpers. AEG is een merk dat zich richt op de professionele gebruiker. Recent worden veel AEG machines meegenomen in tests en daar komen zij zeer goed uit. En dat ook nog eens bij een scherpe prijs voor de professionele markt.

 

Einhell

Einhell is een merk uit Duitsland dat zich richt op de serieuze hobbyist. Het is als merk nog niet zo bekend, doordat Einhell niet veel budget aan marketing besteed. Maar het is een merk dat wereldwijd een grote afzet kent. De Einhell haakse slijpers bestaan uit twee lijnen. In de home lijn vind je de machine voor incidenteel gebruik en in de expert lijn de machine voor veelvuldig doehetzelf gebruik.

 

Powerplus

Powerplus is een merk uit België, dat in Nederland pas sinds 2014 bekend begint te worden. Daarvoor werd Powerplus vrijwel niet in Nederland verkocht. Nu timmert het hard aan de weg om de hobbyist en kritische doehetzelver van elektrisch gereedschap te voorzien, waaronder haakse slijpers. De Powerplus haakse slijpers zijn ingedeeld in drie groepen: een budgetlijn (grijze machines), een pluslijn (gele machines) en een toplijn (groene machines), die je qua kwaliteit kan vergelijken met Bosch groen.

 

Veilig werken met de haakse slijper

Als je je aan de regels houdt, is het werken met een haakse slijper veilig. Ga je met een haakse slijper aan het werk? Let dan op de volgende basisregels:

+ Ben je niet met de haakse slijper aan het slijpen? Haal dan de stekker uit het stopcontact.


+ Gebruik voor het verwisselen van de slijpschijf de nokkensleutel. Hiermee kan je de borgmoer goed vast draaien. De rotatiestop bovenop de machine zorgt ervoor dat de slijpschijf niet draait.


+ Voor de hand liggend, maar veel mensen gaan hier de fout in: Laat de beschermkap op de machine zitten.


+ Gebruik gezichtsbescherming, gehoorbescherming, adembescherming en werkhandschoenen zodra je gaat slijpen.


+ Inspecteer of de conditie van de slijpschijf goed is.


+ Zorg ervoor dat het werkstuk stevig vastzit of vastligt, zodat het niet onder de slijpschijf wegschiet.


+ Laat de machine volledig op toeren komen en laat dan de slijpschijf op of in het werkstuk gaan.


+ Ben je klaar met slijpen? Haal de stekker weer uit het stopcontact. En let op: het werkstuk kan heet zijn geworden.

 

Accessoires

Slijpschijf

De haakse slijper is een veelzijdig machine, doordat je veel verschillende accessoires op de machine kan gebruiken. Deze accesoires, zoals afbraamschijven, doorslijpschijven, diamantschijven, lamellenschijven en staalborstels zijn verkrijgbaar in de maten 115 en 125 mm. In de maat 230 mm zijn alleen de abraamschijven, doorslijpschijven en diamantschijven leverbaar.

De afbraamschijf is een relatief dikker slijpschijf waarmee je metaal kan afbramen.

 

De doorslijpschijf is een dunne slijpschijf, geschikt voor het doorslijpen van metaal

 

De diamantschijf is een metalen schijf met aan de buitenzijde een ring met diamantkorrels.  Met deze diamantschijf kan je steen en beton doorslijpen.

 

Een lamellenschijf is een slijpschijf gemaakt van lamellen met een schuurmiddel. De schijf wordt meestal gebruikt voor het afwerken van vooral lasnaden, maar ook voor zwaarder schuurwerk.

 

De staalborstel kan je in combinatie met de haakse slijper gebruiken voor grove werkzaamheden, zoals ontroesten.

 

Met behulp van een slijpstandaard kan je de haakse slijper vastzetten en op eenvoudige wijze inzetten om metalen profielen in te korten.